Cobouw > Bouwkosten stijgen bij inzet van elektrisch materieel

November 27, 2023 364 keer bekeken

Vooral bij het woonrijp maken van een bouwterrein of het aanleggen van een kunstwerk verhogen elektrische bouwmachines de kosten, blijkt uit onderzoek.

Cobouw, Emissieloos Bouwmaterieel, 23-11-2023
De komende jaren moet de bouwsector gaan werken met meer elektrische bouwmachines en de uitstoot van CO2 en stikstof terugdringen. Dit schonere materieel inzetten leidt wel tot hogere bouwkosten, vooral bij het bouw- en woonrijp maken van een bouwterrein of het aanleggen van bruggen en sluizen. Dat blijkt uit onderzoek van BDB, een bureau dat gespecialiseerd is in het leveren van bouwkostendata.

Het bouw- en woonrijp maken van een bouwlocatie (denk aan de grond egaliseren, voorzieningen en wegen aanleggen en bestraten) kan maar liefst 18 procent duurder uitvallen als bouwvakkers uitsluitend schoon, emissieloos bouwmaterieel gebruiken. Voor het aanleggen van kunstwerken en nieuwe wegen komt er 10 à 12 procent aan kosten bovenop. Dat concludeert BDB in een onderzoek naar de kosten van elektrisch materieel tijdens een nieuwbouwproject. Die vergeleek het met ‘conventionele’ machines, die op diesel of benzine draaien.

 

Kijk hier om het gehele artikel te lezen.

BDB Bouw(kosten)data, persoonlijk, compleet en op maat!
+31 (0) 88  426 16 00
info@bdb.nl

Cookie settings